Interview
07 februari 2024

“Door naar elkaar op zoek te gaan en echt naar elkaars verhaal te luisteren, kom je er samen beter uit”

Sjoukje Ursem - Pels Rijcken,  MfN-registermediator bij Stone Partners. Ze deed de Hotelmanagementschool in Leeuwarden, voltooide daarna een master in Marketing en werkte ruim 15 jaar in marketing/communicatie functies bij grote bedrijven als TomTom, ABN Amro en Pon. Haar betrokkenheid bij het familielandgoed bracht haar op het spoor van mediation.

En zo kwam het dat zij in januari 2023 de opleiding tot mediator afrondde. Sindsdien werkt zij als mediator, onder meer bij Stone Partners. In dit interview vertelt Sjoukje wat het haar bracht.

Toekomst familielandgoed inspireerde

Na een flink aantal jaar in marketing/communicatie functies te hebben gewerkt, besloot Sjoukje in 2019 een pauze in te lassen. “Dat was deels om persoonlijke redenen. Mijn vader was net overleden, ik had een jong gezin. Dat gaf thuis veel druk. Maar ik merkte ook dat ik qua werk behoefte had aan iets anders, aan meer diepgang.”
Door het overlijden van haar vader moesten Sjoukje en haar familie in die periode gaan nadenken over de toekomst van het familielandgoed. Sjoukje: “Daarbij hebben we een onafhankelijke derde ingeschakeld om het proces en de gesprekken te begeleiden. Dat hele proces vond ik zo mooi om door te maken. In zo’n situatie kunnen er natuurlijk allerlei redenen zijn om elkaar niet goed te begrijpen of van elkaar verwijderd te raken. Maar door onder deskundige begeleiding naar elkaar op zoek te gaan en echt naar elkaars verhaal te luisteren, kom je er samen beter uit.”
Geïnspireerd door dit proces en de rol die de begeleider daarbij speelde, besloot Sjoukje zich verder te gaan verdiepen in mediation. “Daarvoor wist ik eigenlijk niet goed dat er zoiets bestond. Maar tijdens de gesprekken herkende ik wel veel van wat er gebeurde. Ik realiseerde mij dat ik in mijn werk vaak ook een verbindende rol op mij had genomen. Dat ik mensen zag en aanvoelde waar er aandacht nodig was.”

Niet-jurist geen belemmering

Via via kwam Sjoukje in aanraking met het ADR Instituut. In eerste instantie twijfelde ze of de opleiding tot legal mediator wel bij haar zou passen. “Toen ik mij ging verdiepen in mediation, kwam ik in eerste instantie vooral juristen en advocaten tegen. En dat ben ik zelf niet, dus ik twijfelde wel een beetje. Maar na een aantal gesprekken, waaronder met Maarten Bakker, begreep ik wel dat je niet persé een jurist hoeft te zijn. En dat het soms juist helpt als je geen jurist bent.”

“Door onder deskundige begeleiding naar elkaar op zoek te gaan en echt naar elkaars verhaal te luisteren, kom je er samen beter uit”

In haar opleidingsgroep zaten uiteindelijk zelfs drie niet-juristen. Op de vraag of het inderdaad geen belemmering was dat zij geen juridische achtergrond hadden, antwoordt Sjoukje: “Nee helemaal niet. Uiteraard merk je wel dat advocaten en juristen meer gewend zijn om met cliënten over conflictsituaties te praten, en daarin de leiding te nemen. Maar aan de andere kant: ik ben niet gewend om mijn gelijk te willen halen. Dat maakte dat ik op een andere manier luisterde, waarbij ik zeker ook veel had aan mijn Hotelschool-achtergrond. Want daar leer je vanuit de gastvrijheidsgedachte echt goed naar mensen te luisteren.

Bevestiging: mediation past!

Tijdens de opleiding kreeg Sjoukje de bevestiging dat het vak van mediator ook echt bij haar past. “Dat was best nog spannend, want ik was een van de weinigen die van tevoren aangaf ook echt mediator te willen worden. Maar tijdens de opleiding kreeg ik de bevestiging en het zelfvertrouwen dat ik het echt kon. Na de opleiding heb ik dus ook direct het MfN examen en een aantal co-mediations gedaan, ik wilde zo snel mogelijk aan de slag.”
Vanuit haar achtergrond had Sjoukje ook al een richting in gedachten: familiebedrijven en landgoederen. “Daar komen vaak meerdere stakeholders en veel verschillende belangen bij kijken, dat maakt het heel interessant,” aldus Sjoukje. Tijdens de opleiding zette een van de trainers (en sinds januari ook haar collega bij Stone Partners), Matthijs Bierman, haar op het spoor van nalatenschapsmediation. Sjoukje: “Ik wist toen nog niet dat dit een expertise was, maar het was wel precies wat ik graag wilde gaan doen, in combinatie met familiebedrijven en landgoederen. Ik denk namelijk dat je daar veel verschil kunt maken. Niet alleen met mediation, maar ook met premediation. Want ik gun iedereen die voor zo’n complexe situatie staat, met meerdere personen, verschillende belangen én veel emoties, dezelfde goede begeleiding als wij hebben gehad.”

Wie:                                      Sjoukje Ursem – Pels Rijcken
Beroep:                                MfN registermediator
Opleiding:                           Beroepsopleiding (Legal) Mediator
Wanneer:                            2022 – 2023
Waarom ADR:
+ De duur van de opleiding, waardoor de stof kan indalen
+ Ervaren docenten
+ Veel praktijkvoorbeelden
+ Je wordt onderdeel van een waardevol netwerk

Meer informatie: Beroepsopleiding (Legal) Mediator

Interview: Alexandra Vuijk
Fotografie: Petri Bakker

Kom in contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Wij komen graag met u in contact en antwoorden zo snel mogelijk, in ieder geval binnen drie werkdagen.

020 247 55 00 info@adrinstituut.nl

"*" geeft vereiste velden aan