Interview
30 augustus 2023

“Je moet eerst zorgen dat alle graatjes uit de keel zijn voordat je verder kunt.”

Als advocaat arbeids- en medezeggenschapsrecht werkte Suzan de Lange bijna 11 jaar bij een top 10-kantoor. In 2015 begon zij met een aantal collega’s Advocaten van Nu, een eigentijds en eigenzinnig kantoor met als specialisatie arbeidsrecht.

Toen zij binnen haar specialisme steeds vaker betrokken raakte bij mediations en zag welke resultaten dat opleverde, startte Suzan eind 2021 zelf met de Beroepsopleiding (Legal) Mediator. Wat heeft haar dat opgeleverd?

Suzan de Lange | Advocaat en MfN-registermediator

Steeds meer bemiddelen

Toen Suzan in 2005 startte in de advocatuur stond mediation nog in de kinderschoenen. Suzan: “Ik kan mij eigenlijk niet heugen dat ik in die eerste jaren als advocaat bij een mediation ben aangeschoven. Maar gaandeweg kwam dat steeds vaker voor en ook steeds vaker met een bevredigend resultaat. Daardoor ging ik er zelf ook het voordeel van inzien. In eerste instantie was dat nog voorzichtig, meer vanuit de gedachte dat we het dan in ieder geval geprobeerd hadden.”

“Je moet eerst zorgen dat alle graatjes uit de keel zijn voordat je verder kunt”

Ondertussen merkte Suzan dat ze ook in haar werk als advocaat steeds minder het gevecht opzocht en in plaats daarvan meer ging bemiddelen. “Ik merkte dat ik steeds meer op zoek ging naar een win-winsituatie. Om daar ook echt de tools voor in handen te krijgen ging ik op zoek naar een mediationopleiding.”

Automatismen

Via een bevriende mediator kwam Suzan terecht bij het ADR Instituut. “Ik heb wel verder gekeken en rondgevraagd, maar uiteindelijk koos ik voor het ADR,” vervolgt ze. “Bij het ADR volg je een opleiding tot legal mediator. Het is bovendien een postacademische opleiding. Daardoor wist ik dat ik in een groep terechtkwam met een academische vooropleiding, in mijn geval voornamelijk juristen, die in de dagelijkse praktijk tegen dezelfde dingen aanlopen. Verder zag het programma er heel professioneel uit, het was echt wat ik zocht.”

De opleiding vond Suzan moeilijker dan zij van tevoren had gedacht. “Als advocaat ben ik natuurlijk al best een tijd bezig. Als ik een gesprek moet voeren voelt dat bij wijze van spreken net als ademen. Daardoor voel ik mij in besprekingen heel zeker. Dat gevoel had ik nu helemaal niet. Je leert in een rap tempo veel nieuwe dingen. Daardoor ging ik tijdens de rollenspellen in eerste instantie heel erg in mijn hoofd zitten. Welke vraag moet ik nu stellen? En welke interventie zou nu passen? Al mijn automatismen waren weg.”

Non-verbale communicatie

Ook merkte Suzan dat ze als advocaat gewend was om snel en heel gericht naar een oplossing toe te werken. Tijdens de opleiding leerde zij om ook, of eerst, alle emoties vast te pakken en aandacht te geven. Suzan: “Je moet eerst zorgen dat alle graatjes uit de keel zijn voordat je verder kunt.“

Op de vraag wat zij nog meer heeft geleerd, antwoordt Suzan enthousiast: “Goed kijken naar wat er gebeurt aan tafel, ook in de non-verbale communicatie. En veel meer de rust bewaren. Voor de opleiding pakte ik veel sneller door. Tegenwoordig laat ik vaker een stilte vallen. Ik merk dat mensen dan vanzelf wel weer gaan praten. Sinds de opleiding voer ik mijn besprekingen als advocaat ook meer vanuit rust. Dat voelt fijner, ook voor mij persoonlijk. Ik zie en hoor meer, waardoor ik nog weer dieper in een zaak kom. Dat draagt vaak bij aan een betere oplossing en een nog beter contact met mijn cliënt.”

Na haar opleiding pakte Suzan direct door. Sinds mei is zij ook MfN-gecertificeerd mediator. Inmiddels heeft zij ook al een aantal mediations gedaan. “Anders dan vroeger merk ik dat cliënten er steeds meer voor open staan. Vroeger moesten wij het voorstellen, of de bedrijfsarts of de rechter. Tegenwoordig komen partijen er vaak zelf al mee. Dat is mooi.”

Wie:                                      Suzan de Lange

Beroep:                                Eigenaar, advocaat en mediator bij de Advocaten van Nu

Opleiding:                            Beroepsopleiding (Legal) Mediator

Wanneer:                             2021 – 2022

Waarom ADR:

+ De samenstelling en het niveau van de groep

+ Verschillende trainers, ervaren mediators, met verschillende stijlen

+ Professioneel programma

Meer informatie: Beroepsopleiding (Legal) Mediator

Interview: Alexandra Vuijk
Fotografie: Petri Bakker

 

Kom in contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Wij komen graag met u in contact en antwoorden zo snel mogelijk, in ieder geval binnen drie werkdagen.

020 247 55 00 info@adrinstituut.nl

"*" geeft vereiste velden aan