Hoe kies ik de juiste mediationopleiding? 5 tips
Nieuwe vaardigheden leren om lastige gesprekken te kunnen voeren. Een betere onderhandelaar worden. Of mediator worden. Er zijn vele redenen om een mediationopleiding te volgen, maar wat is jouw reden? Om je te helpen een mediationopleiding kiezen, geef ik je wat tips.
De juiste mediationopleiding kiezen: 5 tips!
Als je je aan het oriënteren bent op een mediationopleiding, is er veel keuze in soorten opleidingen en instituten die ze verzorgen. Er zijn daarbij verschillen in de mate waarin theorie wordt gecombineerd met de praktijk, maar zeker ook in kosten en duur van de opleidingen. Zo zijn er pressure cooker opleidingen van heel weinig dagen, en daarnaast korte en relatief lange opleidingen.
Voor een MfN (Mediatorsfederatie Nederland)-registratie, belangrijk als je doorverwijzingen wil van de rechtspraak, het juridisch loket en een belangrijk deel van de professionele doorverwijzers, maar ook als je ‘op toevoeging’ (gefinancierde rechtshulp) wil mogen werken, moet je een opleiding kiezen van een geaccrediteerd instituut.
Uit de praktijk blijkt dat veel deelnemers aan een mediationopleiding hun keuze vooral bepalen op basis van advies van anderen. Ik vind het belangrijk dat je bij de keuze die je maakt een eigen afweging maakt, passend bij jouw behoefte. Wat wil je gaan doen met hetgeen je leert in de opleiding? Wil je alleen de theorie? Of wil je die ook echt kunnen toepassen, vooral op die momenten dat het werkt of kan werken? Om je te helpen bij het maken van een keuze, geef ik je wat tips. Vraag je bij het afwegen van opleiding en instituut af:
#1 Hoe praktijkgericht is de opleiding?
Mediation is een vak van vaardigheden en attitude. De theorie is uiteraard een basis, maar alleen daarmee ben je nog nergens. Mediation, maar ook het toepassen van mediationvaardigheden in onderhandelingen, moeilijke gesprekken of tijdens een zitting vraagt veel meer dan het onder de knie hebben van de theorie en een beetje oefenen. Het daadwerkelijk kunnen toepassen vraagt namelijk veel oefening. Tijdens de training, maar ook in oefensessies in huiswerkgroepen en mogelijk tussentijds in eigen werksituaties of gewoon thuis of met vrienden. Als je daadwerkelijk mediationvaardigheden wilt gaan inzetten zou een opleiding die die gelegenheid wel biedt de voorkeur moeten genieten. Een in tijd gecomprimeerde opleiding waarbij de nadruk ligt op de theorie biedt deze gelegenheid veel minder.
Daarbij is het goed om niet alleen af te gaan op wat de instituten zelf zeggen over hun eigen opleiding. Probeer ook te achterhalen, of eventueel te vragen wie de trainers zijn en of zij ook daadwerkelijk al langer in de praktijk werkzaam zijn.
#2 Kan ik in zes dagen professional worden?
Mediator zijn is een vak, dat je in vol- of deeltijd uitoefent. Ook als je binnen andere professies, bijvoorbeeld als rechter, advocaat, bedrijfsjurist, manager of HR-medewerker mediationvaardigheden wilt gaan toepassen moet je, om dat succesvol en authentiek te kunnen doen, genoeg geoefend hebben.
De overkoepelende organisatie van mediators, de MfN, stelt een minimumeis van 6 dagen aan geaccrediteerde opleidingen.
Wat leer je in zes dagen? De beginselen lijkt mij. Om het vak van mediator echt te kunnen uitoefenen en authentiek vaardig te kunnen zijn, dat vraagt meer: verbreding, verdieping, maar ook veel oefenen in een veilige omgeving. Datzelfde geldt wat mij betreft als je de vaardigheden binnen een andere professie eigen wilt maken. Dat laatste zegt het waarschijnlijk het best. Hoe maak ik het mij ‘eigen’!
En daarbij: wie investeert een paar duizend euro om aan een minimumeis te voldoen?
#3 Waarom kost de ene opleiding de helft van de ander?
Je beschikbare budget is een belangrijk gegeven bij het maken van een goede afweging. Als je de vraag hebt beantwoord wat je met de opgedane kennis wil gaan doen, weet je als het goed is aan welke kwaliteitscriteria de opleiding moet voldoen. Om vervolgens een goede prijs/kwaliteitsvergelijking te kunnen maken is het goed om eens uit te rekenen welke bedrag je betaalt per dagdeel. De dagdeelprijs blijkt in de praktijk weinig te verschillen, waarmee de keuze veel meer gemaakt kan worden op de inhoud van de training en zaken als wie de trainers zijn en in hoeverre de opleiding je bij je uiteindelijke doel brengt.
#4 En als ik echt van start wil: Welk instituut kan dan nog meer voor mij betekenen?
Om in het register van de MfN te komen moet je slagen voor de kennistoets en je assessment halen. Het helpt daarbij enorm als je veel geoefend hebt, ook tijdens de training onder begeleiding van professionele trainers/mediators. Om daarna echt aan de slag te gaan is je eigen netwerk mogelijk een basis, maar je zou ook kunnen kijken of het instituut waar je de training wilt volgen je daarin nog ondersteunt. Sommige instituten hebben een netwerk waarbinnen zij doorverwijzen, organiseren alumni-bijeenkomsten en bieden je de mogelijkheid om je via het instituut te profileren. Bovendien kennen ervaren trainers de markt, waardoor zij je ook kunnen ondersteunen.
#5 Hoe weet ik hoe een instituut mijn verwachtingen kan waarmaken?
Uiteindelijk ben je het best geholpen als de keuze die je maakt ook goed uitpakt. Zelf deed ik de opleiding in 1998. Ik bekeek destijds geen alternatieven en was direct overtuigd van mijn keuze, maar meer tevreden was ik over wat het me heeft gebracht, vanaf de start tot nu. Voor een belangrijk deel van de mensen die een mediationopleiding gaan doen is het een aanzet tot verandering, in je eigen werk, in het soort werk en vaak ook in je leven (omgaan met eigen conflicten en conflicten van anderen vanuit meer kennis, vaardigheden en attitude). Voor veel mensen blijkt het dat in de praktijk ook echt te zijn.
Daarmee is het een keuze die niet alleen in tijd en geld ergens over gaat, belangrijk is, ook voor het daarna. Ik ben blij met mijn introductie in de professionele wereld van mediation, het netwerk van ervaren toptrainers en hooggekwalificeerde medecursisten. En met het netwerk van alumni die dezelfde opleiding volgden. Ik heb veel geleerd van de mensen uit mijn groep en leer als trainer nog altijd van de kennis, ervaring en kunde van huidige deelnemers.
Wat mij betreft is de belangrijkste tip om alles goed af te wegen en vooral je verwachtingen te matchen met het instituut waar je de opleiding wil gaan volgen. Kan het instituut jouw verwachtingen waarmaken? Ik adviseer je daar tijd in te investeren, in een individueel gesprek en/of op een informatieavond. Zo krijg je alle gewenste informatie, maar ook een gevoel bij het instituut. Om te onderzoeken of onze beroepsopleiding bij jouw past ga ik graag het gesprek met je aan. Je kunt hiervoor bellen met 020 799 1252.
Meer informatie over onze mediationopleiding?
Wil je meer weten over de inhoud van onze mediationopleiding of meer lezen over de kenmerken en opzet ervan? Bekijk hier onze mediationopleiding. Of vraag een studieadviesgesprek aan.
Maarten Bakker