Interview HR
18 februari 2021

“Aan het eind van de opleiding zaten de mediationvaardigheden in mijn bloed”.

Mardoeka Christensen-van Brussel werkt al geruime tijd als zelfstandig organisatieadviseur en programmamanager. Maar het was haar werk als HR-manager dat haar ertoe aanzette om in 2012 de beroepsopleiding tot mediator van het ADR Instituut te gaan volgen.

Intensief en diepgaand

Als HR-manager had Mardoeka regelmatig te maken met arbeidsconflicten. “Ik merkte dat het bedrijf waarvoor ik werkte daarbij vaak een strikt juridische benadering volgde. Terwijl ik zelf de behoefte voelde om dat soort conflicten op een andere, zachtere manier te benaderen. Meer langs de weg van de relatie. Gelukkig stond het bedrijf daar ook voor open. Toen ben ik op zoek gegaan naar een mediationopleiding.”

Deze opleiding is de ultieme brug tussen het juridische en HR”

Mardoeka koos voor de beroepsopleiding tot mediator van het ADR Instituut. “Deels kwam dat omdat ik de juridische insteek belangrijk vond. Daarnaast trok het intensieve en diepgaande programma mij aan. Ik vond het belangrijk om de tijd te kunnen nemen om mij de stof echt eigen te maken. Omdat je in deze opleiding zo regelmatig de tijd krijgt om met elkaar te oefenen en te professionaliseren, zaten de mediationvaardigheden aan het einde van de opleiding als het ware in mijn bloed. Ik had de vaardigheden echt geautomatiseerd en kon er zo mee de wijde wereld in.”

Ultieme brug

Voor Mardoeka vormde de opleiding de ultieme brug tussen het juridische en de verschillende rollen die zij had als HR-manager. “HR-managers hebben namelijk niet alleen mediationvaardigheden nodig in arbeidsconflicten. Zo speelde ik in die tijd ook een rol bij de teambuilding van verschillende afdelingen. Bij één afdeling heerste ontzettend veel onderling wantrouwen, na jaren van mismanagement. Om die mensen bij elkaar te brengen en in een constructief gesprek over oplossingen te laten praten, waren ook mediationvaardigheden nodig. Daarbij moest eerst alles wat dwarszat worden uitgesproken en gekanaliseerd.”

Gevraagd naar haar mening over de onlangs door het ADR Instituut ontwikkelde opleiding mediationvaardigheden voor HR, geeft Mardoeka aan dat dit een hele waardevolle opleiding voor HR-medewerkers is. “Als HR-manager ben je eigenlijk constant bezig met mediaten. En misschien lang niet altijd in de vorm van een mediation, maar je moet toch zorgen dat partijen met elkaar in gesprek komen, waarbij zowel het organisatiebelang als het belang van de medewerker gewaarborgd wordt. Als HR-manager moet je eigenlijk alle vaardigheden van een mediator in huis hebben.”

Overal bruikbaar

Inmiddels werkt Mardoeka niet meer in de HR. “Eigenlijk ben ik door opleiding geswitcht. Omdat ik wilde blijven oefenen ging ik stage lopen bij Jongerenbuurtbemiddeling. Daar vroegen ze mij op enig moment om het projectmanagement op mij te nemen en vanuit daar ben ik het programmamanagement ingerold”.

Ook in deze rol komen haar mediationvaardigheden Mardoeka nog dagelijks goed van pas. “Het toepassen van mediationvaardigheden is voor mij een tweede natuur geworden, eigenlijk doe ik de hele dag niet anders. Ook in mijn huidige werk. Als programmamanager heb ik met veel verschillende stakeholders te maken. Organisaties die over de grenzen van hun eigen organisatie gaan samenwerken, waarbij iedere organisatie een eigen belang heeft, naast het organisatiebelang van het project of het programma. Dan is het aan mij om al die belangen in het oog te houden en samen te brengen. Dat vraagt een continu samenspel van mediationtechnieken. Een mediationopleiding is wat mij betreft dus zeker niet alleen iets voor mensen die mediator willen worden. Ik zou iedereen die binnen zijn werk met verschillende belangen te maken heeft of mensen bij elkaar moet brengen deze opleiding aanraden.”

> Informatie over: Beroepsopleiding (legal) Mediator
> Informatie over: zesdaagse Mediationvaardigheden voor HR

Interview: Alexandra Vuijk
Fotografie: Petri Bakker

 

Kom in contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Wij komen graag met u in contact en antwoorden zo snel mogelijk, in ieder geval binnen drie werkdagen.

020 247 55 00 info@adrinstituut.nl

"*" geeft vereiste velden aan