Interview
27 februari 2019

Marc Gazenbeek: “Als mediator heb je een veel groter repertoire aan handelingswijzen.”

In een serie interviews, door Alexandra Vuijk, met oud-cursisten van de Beroepsopleiding (Legal) Mediator, vandaag het interview met plv. secretaris-generaal bij het Ministerie van Defensie Marc Gazenbeek.

Marc Gazenbeek werkt al zijn hele werkzame leven bij Defensie, eerst als (dienstplichtig) militair, later als burger. Als burger was hij onder meer Directeur Juridische Zaken, op dit moment is hij plaatsvervangend secretaris-generaal. Marc volgde in 2013 de beroepsopleiding tot Legal Mediator bij het ADR Instituut.

“Als mediator heb je een veel groter repertoire aan handelingswijzen. Daarmee wordt je effectiviteit in allerlei situaties fors verbeterd. Ik heb daar nog dagelijks veel plezier van.”

Effectieve oplossingen: op zoek naar achterliggende belangen

“Als directeur juridische zaken kreeg ik vaak te maken met conflicten en tegengestelde standpunten. Daarbij streefde ik altijd al naar oplossingen die effect sorteerden, niet altijd per se naar het procedurele gelijk. Omdat ik wilde weten hoe je daar vanuit een juridisch perspectief effectiever in kunt zijn ben ik de mediationopleiding bij het ADR Instituut gaan volgen. Daar heb ik geleerd op zoek te gaan naar de belangen achter een standpunt of conflictpositie. Ook heb ik veel vaardigheden aangescherpt en aangeleerd. Niet alleen omdat de theorie werd uitgelegd, maar vooral door zelf intensief te oefenen. Daardoor ga ik nog opener een gesprek in, zonder vooraf een mening te hebben over waar het naar toe zou moeten gaan.”

Toegevoegde waarde: partijen dichter bij elkaar brengen

“Ook in mijn huidige functie krijg ik nog regelmatig te maken met situaties waarin er naar een oplossing voor een conflict gezocht moet worden. In het overleg met partijen buiten de organisatie bijvoorbeeld, of bij tegengestelde belangen binnen de organisatie. Soms bemoei ik me er zelf mee, of ik werk op de achtergrond mee aan een oplossing. Ik heb daarbij nog altijd heel veel profijt van mijn mediationvaardigheden. Zodra duidelijk is wat het belang is achter een ingenomen standpunt, blijkt er namelijk vrijwel altijd een modus te zijn om partijen dichter bij elkaar te brengen.”

Excellentie: verschillende vormen van conflictbeslechting

“Ik heb vanwege verschillende redenen voor het ADR Instituut gekozen. Ik vond het belangrijk dat de opleiding goed aansloot bij mijn juridische achtergrond. Daarnaast worden bij het ADR Instituut verschillende vormen van conflictbeslechting behandeld, dat is waardevol. Zo doe je met de Harvard methode bijvoorbeeld veel kennis op van onderhandelen. Het is een hele intensieve, actieve en daardoor leerzame opleiding. Je moet veel oefenen, ook vanuit de verschillende rollen. Dat is denk ik de beste manier om de stof te verinnerlijken. Anders blijft het, als je niet oppast, toch theoriekennis. Ik zou deze opleiding zeker aanraden, of je je nu laat registreren of niet. Als mediator heb je een veel groter repertoire aan handelingswijzen. Daarmee wordt je effectiviteit in allerlei situaties fors verbeterd. Ik heb daar nog dagelijks veel plezier van.”


> Meer informatie: Beroepsopleiding (Legal) Mediator

Kom in contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Wij komen graag met u in contact en antwoorden zo snel mogelijk, in ieder geval binnen drie werkdagen.

020 247 55 00 info@adrinstituut.nl

"*" geeft vereiste velden aan