Referentie

“Ik heb echt geleerd om tijdens gesprekken veel meer geduld te hebben.”

HR manager bij Köster Advocaten, Lotte Vuylsteke: “Als HR professional ben je in dienst van de organisatie en kan je tijdens een gesprek dus nooit 100% onafhankelijk zijn. Voor veel HR professionals is het een uitdaging om daar positie in te kiezen. Tijdens de opleiding krijg je praktische handvatten om hier mee om te gaan.”

Lotte Vuylsteke is sinds 2016 HR Manager bij Köster Advocaten, een kantoor met ruim 50 medewerkers. Begin dit jaar volgde zij bij het ADR Instituut de 6-daagse opleiding Mediationvaardigheden voor HR. Hoe heeft zij deze opleiding ervaren?

Divers en breed takenpakket

“Bij Köster Advocaten houd ik mij onder meer bezig met het vormgeven van het performance management en de aansturing van het secretariaat, maar ook met werving en selectie, salarisonderhandelingen en verzuimbegeleiding. Een heel divers en breed takenpakket, waarbij ik op een aantal onderdelen nauw samenwerk met de partners van kantoor. Een van die partners volgde bij het ADR Instituut de beroepsopleiding tot legal mediator en wees mij op de opleiding Mediationvaardigheden voor HR. Daarin was ik direct ontzettend geïnteresseerd. Na een online kennismakingsworkshop was ik nog steeds enthousiast en heb ik mij ingeschreven.”

Afgestemd op de praktijk

Tijdens deze 6-daagse opleiding, die speciaal is samengesteld voor HR professionals, komen onderwerpen als het voeren van moeilijke gesprekken, omgaan met emoties en weerstand, effectief adviseren, onderhandelen en bemiddelen aan bod. Daarbij krijgen deelnemers ruimte om persoonlijke dilemma’s in te brengen en wordt er regelmatig geoefend aan de hand van rollenspellen.

“Ik heb echt geleerd om tijdens gesprekken veel meer geduld te hebben.”

Ook wordt er veel aandacht besteed aan de specifieke en soms ingewikkelde positie van een HR professional. HR professionals zitten vaak in een bemiddelende rol, maar anders dan een mediator is een HR professional niet volledig onafhankelijk.

Lotte: “Als HR professional ben je in dienst van de organisatie en kan je tijdens een gesprek dus nooit 100% onafhankelijk zijn. Voor veel HR professionals is het een uitdaging om daar positie in te kiezen. Tijdens de opleiding krijg je praktische handvatten om hier mee om te gaan.”

”Ook inhoudelijk heeft de opleiding mijn verwachtingen meer dan waargemaakt” vervolgt Lotte enthousiast. “De stof is ontzettend goed afgestemd op de HR praktijk. Er worden je tools en vaardigheden aangereikt waar je in de dagelijkse praktijk direct iets aan hebt. En omdat er ook ruimte is om verschillende gesprekstechnieken uit te proberen, blijft het niet alleen bij theorie. Door te oefenen leer je welke technieken voor jou goed werken. Daarbij helpt het dat er verschillende docenten aan de opleiding meewerken, die allemaal uit de praktijk komen en vanuit een bepaalde basis hun eigen aanpak hebben ontwikkeld. Dat is ontzettend leuk en leerzaam.”

Meer geduld

Op de vraag wat het belangrijkste is dat zij heeft geleerd, antwoord Lotte: “Ik heb echt geleerd om tijdens gesprekken veel meer geduld te hebben. HR professionals zijn in het algemeen heel praktisch en willen snel naar een oplossing toewerken, maar soms komt dat het eindresultaat niet ten goede. Je kunt tot een veel bestendigere oplossing komen als je eerst meer tijd en aandacht besteedt aan de kern van het probleem en de achterliggende emoties. Niet alleen omdat je gesprekspartner zich dan gehoord voelt, maar ook omdat dan soms blijkt dat er meer oorzaken aan een probleem ten grondslag liggen dan je in eerste instantie dacht.”


Meer informatie:
zesdaagse Mediationvaardigheden voor HR

Interview: Alexandra Vuijk
Fotografie: Petri Bakker

 

 

 

 

Kom in contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Wij komen graag met u in contact en antwoorden zo snel mogelijk, in ieder geval binnen drie werkdagen.

020 247 55 00 info@adrinstituut.nl

"*" geeft vereiste velden aan