Referentie

Johanneke Schilthuis, adviseur zorg bij Common Eye: “Ik weet nu dus hoe ik kan voorkomen dat ik die aap op mijn schouders neem.”

Al tijdens haar studie geneeskunde werd Johanneke aangetrokken door de organisatorische kant van de zorg. Nadat zij stopte als arts ging zij dan ook aan de slag bij Twynstra Gudde. Vervolgens startte Johanneke haar eigen adviesbureau, om zich in 2018 aan te sluiten bij Common Eye. De rode draad in haar loopbaan?

Samenwerken in de zorg. In 2019/2020 volgde Johanneke de beroepsopleiding tot mediator bij het ADR Instituut.

Johanneke Schilthuis, adviseur zorg bij Common Eye

Aap op de schouder

“Common Eye is een adviesbureau dat is gespecialiseerd in samenwerking. We werken binnen verschillende sectoren, maar ik werk voornamelijk in de zorg. Daar begeleid ik samenwerkingen, zowel bestaande samenwerkingsverbanden als samenwerkingen die nog opgestart moeten worden of in een eerste verkennende fase zitten. Niet alleen intern, maar ook extern. Daarbij moet je denken aan samenwerkingsverbanden tussen ziekenhuizen, laboratoria of vakgroepen. In die trajecten trek ik veel samen op met verschillende professionals en ga ik samen met hen op zoek naar passende oplossingen. In die zoektocht gaan we op zoek naar de gezamenlijke ambitie, gebaseerd op de belangen van de betrokken partijen.

“Ik kan iedereen die in zijn werk veel met procesbegeleiding te maken heeft deze opleiding aanraden”.

Om tot deze belangen en een goede samenwerking te komen, is regelmatig een uitdaging en soms ingewikkeld. Als mensen al een geschiedenis met elkaar hebben bijvoorbeeld, of als ze om samen te kunnen werken een stukje autonomie moeten opgeven. Dan werk je als procesbegeleider in een spanningsveld. Ik merkte dat ik daarbij soms te veel de spreekwoordelijke aap op mijn schouder nam. Dan was ik heel hard aan het werk om oplossingen te bedenken en vroeg ik mij af ‘Is dit nu eigenlijk van mij of van de mensen aan tafel?’”

Ongelooflijk veel praktijkvoorbeelden

“Toen ik ook steeds meer mediationopdrachten kreeg, kwam ik via via bij het ADR Instituut terecht. Omdat je als mediator ook een procesbegeleider bent die vanuit belangen werkt, sloot deze opleiding mooi aan bij mijn ervaring en behoefte. Ik heb wel even getwijfeld omdat ik zelf geen jurist ben. Maar dat bleek helemaal geen issue te zijn. Bovendien leek mij dit de meest solide opleiding. Het niveau is hoog, zowel van de medecursisten als van de docenten. En je krijgt ongelooflijk veel praktijkvoorbeelden. Ik vond het ook het fijn dat de opleiding langer duurde. Dat gaf mij de kans om tussen de trainingsdagen door met de lesstof aan de slag te gaan en in de praktijk weer nieuwe ervaringen op te doen.”

Leuk en waardevol

“Tijdens de opleiding heb ik geleerd om partijen in staat te stellen om zelf oplossingen te bedenken, in plaats van de oplossingen voor hen te bedenken. Ik weet nu dus hoe ik kan voorkomen dat ik die aap op mijn schouder neem. En als dat toch een keer gebeurt, weet ik hoe ik het om kan keren. Daarnaast heb ik geleerd om andere vragen te stellen, nog scherper te zien wat er tijdens het proces gebeurt en te interveniëren op de dingen die ik zie gebeuren. Daarbij is het heel waardevol om het theoretisch kader in mijn rugzak te hebben. Ik herken nu nog beter waar we in het proces staan en wanneer we bijvoorbeeld een stapje terug moeten doen.

Ik vond de opleiding erg leuk en waardevol. Naast theorie, technieken en vaardigheden heb ik ook weer iets meer over mijzelf geleerd. Ik denk dat het voor iedereen goed is om af en toe met een andere bril naar jezelf te kijken. Daarbij zat ik ook nog in een heel leuke groep, we hebben nog steeds veel contact met elkaar. Ik kan iedereen die in zijn werk veel met procesbegeleiding te maken heeft, deze opleiding van harte aanraden!”

> Common Eye

> Meer lezen over de beroepsopleiding tot mediator? klik hier

 

Kom in contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Wij komen graag met u in contact en antwoorden zo snel mogelijk, in ieder geval binnen drie werkdagen.

020 247 55 00 info@adrinstituut.nl

"*" geeft vereiste velden aan