“In zakelijke geschillen stappen partijen nog te weinig naar een mediator.”
Willem Kervers, mediator: "Het lijkt wel of het voor hen veiliger voelt om een advocaat het juridische voortouw te geven.”
Hij hoorde bij de tweede lichting mediators die door het ADR Instituut werd opgeleid. En is dus al sinds 1999 mediator. Hoe kijkt Willem Kervers aan tegen de ontwikkelingen in het vak? En waar ziet hij kansen voor mediation?
Van kinderschoenen tot meer dan 1.000 mediations
Toen Willem aan zijn opleiding begon, stond mediation in Nederland nog in de kinderschoenen. “Ik denk dat mediation pas vanaf 2007 een beetje van de grond kwam, toen ook de rechtbanken het gingen omarmen. Al was dat in het begin ook nog maar mondjesmaat. Het was destijds dus ook best wel lastig om bij rechtbanken toegelaten te worden.”
Inmiddels heeft Willem meer dan duizend mediations achter de rug. Op de vraag of hij er niet voor moet waken om op de automatische piloot te gaan werken, antwoordt hij: “Daarin zat op een gegeven moment, ik denk zo’n tien jaar geleden, wel een leerpunt voor mij. Qua stijl omschrijf ik mijzelf altijd als een ‘evaluator’. Ik hanteer een dealmakerachtige benadering, waarbij ik uiteraard geen suggesties doe voor een oplossing, maar wel meedenk en creativiteit inbreng. Ik vind namelijk dat een mediation echt geslaagd is als partijen met een oplossing naar huis gaan. Maar tijdens de ADR-training Transformatieve Mediation van Carol Bloom leerde ik ‘partijen te volgen’. Dit hielp mij enorm bij mijn neiging om te veel voor de troepen uit te lopen en te sturen.”
Transformatieve mediation in combinatie met dealmakerbenadering
“Bij transformatieve mediation is sturen eigenlijk helemaal uit den boze,” vervolgt Willem. “In eerste instantie had ik daar best wel discussies over met Carol. Ik vond namelijk dat je bij zakelijke mediations soms niet ontkomt aan een strakke regie, al is het maar omdat je vaak maar beperkt tijd hebt. Maar sinds de training ben ik de technieken uit de transformatieve mediation, zoals reflecties, stiltes en samenvatting, vaker gaan inzetten. Voornamelijk om mijzelf af te remmen en om partijen mee te nemen in het denkproces. In combinatie met een dealmakerbenadering werkt dat ontzettend goed. Carols training was dus echt enorm nuttig.”
Ontwikkelingen: hoge verwachtingen van een pilot
In zijn lange loopbaan heeft Willem veel verschillende soorten mediations begeleid. Van arbeidsmediations en zakelijke geschillen tot herstelbemiddeling in strafzaken en mediations binnen het vreemdelingenrecht. Zijn er rechtsgebieden waar mediation zich bij uitstek goed voor leent? Willem: “De mediations in strafzaken vind ik een hele bijzondere categorie. Daar gaan de verdachte en het slachtoffer nog voor de rechtszaak met elkaar in gesprek en zien we echt hele goede resultaten. Dat is een mooie ontwikkeling. Ook bij echtscheidingen en in het arbeidsrecht loopt het goed.”
“Verder vind ik dat mediation toch nog een te marginale rol blijft spelen in het hele rechtsbedrijf. In zakelijke geschillen stappen partijen nog te weinig uit zichzelf naar een mediator. Het lijkt wel of het voor hen veiliger voelt om een advocaat het juridische voortouw te geven. Dat hangt ook samen met de kosten van mediation in relatie tot de zekerheid van een oplossing. Terwijl, als ik partijen eenmaal aan tafel heb, dan vinden ze het eigenlijk altijd een heel interessant en adequaat proces. Ik heb dan ook hoge verwachtingen van een pilot die dit voorjaar bij de rechtbanken start, waarbij partijen de eerste tweeënhalf uur mediation volledig gesubsidieerd krijgen. Ik kijk daar echt naar uit, want ik ben ervan overtuigd dat veel mediators in die eerste tweeënhalf uur al een eind zijn. Dit kan een boost zijn voor mediation als vorm van geschilbeslechting.”
Meer informatie: Beroepsopleiding (Legal) Mediator
Interview: Alexandra Vuijk
Fotografie: Petri Bakker