Interview
11 maart 2024

“Wat ik wilde leren is om tijdens gesprekken te kunnen en dúrven benoemen wat ik aan tafel zag gebeuren.”

Derk-Jan Leijten is directeur bij MSB St. Anna Zorggroep. Hij studeerde af als jurist, maar kwam al vrij snel terecht in de gezondheidszorg.

Na bij verschillende (zorg)organisaties advies-en managementfuncties te hebben vervuld, is hij nu ruim 5 jaar algemeen directeur van een coöperatie van vrijgevestigd medisch specialisten bij de St. Anna Zorggroep. In 2023 volgde hij de Beroepsopleiding  (Legal) Mediator bij het ADR Instituut. Een gesprek over wat hem dit heeft opgeleverd.

Gezondheidszorg

Op de vraag waarom een jurist kiest voor een carrière in de gezondheidszorg, antwoordt Derk-Jan: “Na mijn afstuderen besloot ik al vrij snel dat ik geen traditioneel juridisch beroep zou kiezen. Ik vond het leuker om iets anders te gaan doen. De gezondheidszorg is een heel boeiende en belangrijke sector. Want de zorg is een beetje van ons allemaal, en we krijgen er ook allemaal een keer mee te maken. Dan is het fijn als het op een goede, professionele en kostenefficiënte manier georganiseerd is. Ik vind het mooi om daar een bijdrage aan te leveren.”

Gericht op harmonie

Nu is de zorg een sector waar vaak nauw en onder hoge tijdsdruk met elkaar moet worden samengewerkt, door verschillende bloedgroepen. De communicatie kan dan nog wel eens in de knel komen, net als het uitpraten van communicatieproblemen of -uitdagingen. In zijn huidige functie kreeg Derk-Jan dan ook regelmatig te maken met conflictsituaties en, zoals hij het zelf zegt ‘emotionele kwesties’.

Derk-Jan: “Ik ben van nature nogal gericht op harmonie. Als er een conflict speelde, merkte dat ik de handvatten miste om partijen verder te helpen. Ook was ik soms zoekende naar mijn eigen rol. Als directeur ben je namelijk zelf wel eens partij, al is het maar een beetje, bijvoorbeeld omdat je ergens een spreekwoordelijke klap op moet geven. Dan is het lastiger om een faciliterende en bemiddelende rol aan te nemen.”

“Wat ik wilde leren is om tijdens gesprekken te kunnen en dúrven benoemen wat ik aan tafel zag gebeuren.”

Op zoek naar meer kennis over communicatiestijlen, conflicthantering en interventietechnieken kwam Derk-Jan terecht bij het ADR Instituut. Gevraagd naar de reden voor zijn keuze voor juist deze opleiding komt Derk-Jan weer terug bij de eerdere genoemde uitdagingen: “Wat ik wilde leren is om tijdens gesprekken te kunnen en dúrven benoemen wat ik aan tafel zag gebeuren. Net als veel anderen gedijde ik altijd goed in zakelijke gesprekken zonder al te veel emoties. Maar bij conflicten merkte ik vaak dat juist achter die emotie de oorzaak van het probleem schuilde. Door die emotie toe te laten kun je het probleem sneller en beter oplossen. Maar om die vaardigheid goed aan te leren, moet je veel oefenen. Zo kwam ik bij het ADR Instituut terecht. Daar volg je een langdurige opleiding en krijg je de kans om veel te oefenen, onder meer met een eigen intervisiegroep.”

Hoe ga ik dit allemaal onder de knie krijgen?

Zijn leerdoelen had Derk-Jan dus goed helder. Toch bekroop hem na een aantal modules een gevoel van ‘hoe ga ik dit allemaal leren, onthouden en onder de knie krijgen?’. Derk-Jan: ”Je krijgt ook een literatuurlijst mee, dat maakt de opleiding best intensief. Maar na een aantal maanden merk je ineens dat de puzzelstukjes op zijn plek beginnen te vallen.”

Om zijn leerproces te versnellen oefende Derk-Jan thuis ook regelmatig met de stof. Lachend: “Dat was mooi, want kinderen (hij heeft er 4, red.) zijn een ontzettende goede spiegel. Zodra ik thuis iets anders deed dan dat ik normaal zou doen, kreeg ik direct feedback. En als het ze even niet uitkwam wat ik deed riepen ze dat ze liever mijn oude ik terug wilden.”

Bewust van de impact

Inmiddels heeft hij de opleiding met succes afgerond. Gevraagd naar wat de opleiding hem heeft gebracht, antwoordt hij: “Ik ben me bewust geworden van de impact die verschillende interventies aan tafel kunnen hebben. En ik pas ze ook veelvuldig toe. Waar ik een jaar geleden in sommige situaties geneigd zou zijn om te adviseren om naar een externe mediator te gaan, pak ik die bemiddelende rol nu zelf op. Zelfs als ik vanuit mijn rol zelf ook een beetje partij ben. En met succes, vaak kunnen partijen daarna weer verder met de samenwerking.”

Deze succeservaringen hebben Derk-Jan dan ook geïnspireerd om binnenkort zijn MfN-registratie te gaan halen. “Het lijkt me leuk om mij op termijn ook te gaan bezighouden met business mediation. Niet per se in de zorg, ik denk dat ik met mijn bagage ook binnen andere sectoren van toegevoegde waarde kan zijn. En ik vind dat het oplossen van conflicten binnen de zorg eigenlijk van binnenuit geregeld moet worden. Zorginstellingen zouden mediation eigenlijk als een standaardvorm van alternatieve geschillenbeslechting beschikbaar moeten stellen.”

Wie:                                      Derk-Jan Leijten
Beroep:                                Directeur bij MSB St. Anna Zorggroep
Opleiding:                           Beroepsopleiding (Legal) Mediator
Wanneer:                            2022-2023
Waarom ADR:
+ duur van de opleiding
+ ervaren docentengroep
+ juridische aspecten worden meegenomen

Meer informatie: Beroepsopleiding (Legal) Mediator

Interview: Alexandra Vuijk
Fotografie: Petri Bakker

Kom in contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Wij komen graag met u in contact en antwoorden zo snel mogelijk, in ieder geval binnen drie werkdagen.

020 247 55 00 info@adrinstituut.nl

"*" geeft vereiste velden aan