Interview
12 maart 2019

Daphne van Bockhoven: “Het negeren van emoties zet de boel op slot.”

Vandaag het interview met advocaat arbeidsrecht bij Philips: Daphne van Bockhoven.

 

“Juist in een conflict hoor je vaak ‘laten we het even zakelijk houden’, terwijl de emotie eigenlijk de belangrijkste sturende kracht achter het conflict is. Het negeren van emoties zet de boel op slot. Tijdens de mediationopleiding leer je die emotie juist op tafel te krijgen.”

Daphne werkt al geruime tijd als advocaat bij Philips. Zij begeleidde er vele reorganisaties en arbeidsrechtelijke conflicten. In 2010 volgde zij de opleiding tot legal mediator bij het ADR Instituut.

“Het negeren van emoties zet de boel op slot.”

Effectieve oplossingen: dejuridisering van conflicten

“Bij Philips kreeg ik veel arbeidsrechtelijke dossiers op mijn bureau. Het viel mij op dat die zaken in de kern vaak helemaal niet juridisch waren, maar in de loop van de tijd juridisch waren gemaakt. Ik ging dus op zoek naar alternatieven om conflicten te benaderen. Het mensbeeld achter mediation sprak me aan. Mediation gaat uit van gelijkwaardigheid, autonomie en open communicatie. Ik kwam uit bij het ADR Instituut omdat de opleiding mij werd aangeraden door anderen, hij staat goed bekend. En de opleiding tot legal mediator sloot mooi aan bij mijn werk als jurist.”

Toegevoegde waarde: emoties op tafel

“Juist in een conflict hoor je vaak ‘laten we het even zakelijk houden’, terwijl de emotie eigenlijk de belangrijkste sturende kracht achter het conflict is. Het negeren van emoties zet de boel op slot. Tijdens de mediationopleiding leer je die emotie juist op tafel te krijgen. Het belangrijkste dat ik tijdens de opleiding heb geleerd is mijn oordeel uit te stellen. Je ziet welke ruimte er ontstaat in een conflict als je eerst gaat praten over behoeftes en belangen, en emoties niet onderdrukt maar ze juist ziet als belangrijke waarschuwingslampjes! Dit heeft mijn visie op conflicten totaal veranderd en was een belangrijke koerswijziging in mijn loopbaan.”

Excellentie: conflicten eerder herkennen

“Na de opleiding gaven het in mijn juristenbestaan ontwikkelde talent voor uitgesproken stellingname en debat, met bijbehorende euforie van overwinning mij geen voldoening meer. Eigenlijk voelde dat alleen nog maar eenzaam. Ik heb daarom ook geen reorganisaties meer gedaan, maar heb het tot mijn missie gemaakt om binnen Philips de mindset te veranderen. Bijvoorbeeld door aandacht te vragen voor het eerder herkennen van conflicten en het als onderdeel van een goede, intensieve samenwerking omarmen ervan. Zodat we de ander niet meer bestrijden over onbenulligheden, maar delen wat werkelijk belangrijk is. En met respect voor elkaar en onszelf kunnen zoeken naar ‘common ground, om vanuit daar de verschillen aan de orde te stellen.” 

“Zo heb ik het beleid over ongewenste omgangsvormen binnen Philips vormgegeven, coördineer ik ons landelijk team van vertrouwenspersonen en ben ik op dit moment bezig met twee nieuwe initiatieven. Een grootschalig leiderschapsproject rondom het thema ’psychological safety and best performing teams’ en ‘Just Ask’, een loket waar medewerkers terecht kunnen als zij een belemmering in functioneren of werkplezier ervaren. Ik denk dat dit soort initiatieven echt nodig zijn in een constant veranderende en internationale organisatie, waar mensen steeds meer op afstand van elkaar werken. Dit geeft mij veel meer voldoening dan mijn vroegere werk.”


> Meer informatie: Beroepsopleiding (Legal) Mediator

Kom in contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Wij komen graag met u in contact en antwoorden zo snel mogelijk, in ieder geval binnen drie werkdagen.

020 247 55 00 info@adrinstituut.nl

"*" geeft vereiste velden aan