Interview HR
31 januari 2022

“Ik laat de oplossing nu even voor wat het is.”

Christa Schenk is ruim 10 jaar Interim HR-manager. In 2021 rondde zij de Beroepsopleiding tot legal Mediator van het ADR Instituut af. Wat maakte dat zij deze opleiding wilde volgen? En wat heeft het haar opgeleverd?

Toegevoegde waarde

Nadat zij ruim 15 jaar in verschillende rollen bij Capgemini had gewerkt, startte Christa in juli 2011 als zelfstandig Interim HR-manager. In die rol werd Christa regelmatig gevraagd om aan de slag te gaan met exit-trajecten. Tijdens een aantal van die trajecten kwam ze in aanraking met mediation. Christa: “Dat waren hele mooie processen, met veel toegevoegde waarde voor de partijen. Ik zag dat niet alleen de pijn van beide partijen op tafel kwam, maar besefte ook dat zij tot oplossingen kwamen waar ze allebei tevreden mee waren. Toen ben ik mij meer gaan verdiepen in mediation en mediationopleidingen.”

Na een korte oriëntatie op verschillende opleidingen koos Christa voor de mediationopleiding van het ADR Instituut. “Het ADR was toen ook net begonnen met de zesdaagse opleiding Mediationvaardigheden voor HR”, vervolgt Christa. “Maar ik heb na overleg met Maarten Bakker toch gekozen voor de beroepsopleiding. Ik speelde namelijk met de gedachte om ook mediator te worden. Niet alleen in arbeidsconflicten; ik wilde ook kijken of ik als mediator iets te bieden zou hebben in zakelijke geschillen en echtscheidingen.”

Oplossingen

Op de vraag wat de opleiding haar heeft gebracht, antwoordt Christa: “Het was ontzettend inspirerend, precies wat ik ervan had verwacht en misschien nog wel een stukje meer. Het heeft mij in conflictsituaties veel wijsheid, rust en geduld gebracht. Vooral zakelijk, maar ook privé. Wat het belangrijkste is dat ik heb geleerd? Ik laat de oplossing nu even voor wat het is. Ik kijk eerst wat er echt aan de hand is, en doe dat op een hele gestructureerde manier. Mensen denken vaak dat mediation zweverig is, maar het ADR bewijst het tegendeel. Ze leren je een hele mooie methodiek aan, waardoor je in staat bent om op het juiste moment de juiste vragen te stellen.”

“Ik laat de oplossing nu even voor wat het is.”

Waar het Christa in het verleden ook vaak lukte om succesvol te bemiddelen, maar dan op ervaring en gevoel, denkt ze nu heel bewust na over de stappen die zij zet. Ze vond het fijn dat daar tijdens de opleiding veel mee werd geoefend: “Ondanks corona konden alle cursusdagen gewoon op locatie plaatsvinden. Daar was het oefenen oefenen oefenen. Het werd ook opgenomen. Dat was soms erg confronterend, maar de feedback van de docenten en medecursisten was altijd opbouwend. Daardoor werd je echt uitgedaagd nieuwe en andere dingen uit te proberen.”

MfN-accreditatie

Op de vraag of zij is bevestigd in haar ambitie om mediator te worden, antwoordt Christa: “Ja, die bevestiging heb ik wel gekregen. En ik wil het ook nog steeds. Ik overweeg nu om het MfN-assessment te gaan doen, zodat ik mij ook kan inschrijven als registermediator. Een combinatie van HR-werk en mediation lijkt mij ideaal. De vaardigheden en gesprekstechnieken die ik heb meegekregen kan ik in beide vakgebieden toepassen. De opleiding heeft mij een mooie impuls gegeven om mijn kennis en ervaring in het vervolg van mijn loopbaan op een waardevolle manier in te zetten.”

Informatie over: zesdaagse Mediationvaardigheden voor HR
Informatie over: Beroepsopleiding (legal) Mediator

Interview: Alexandra Vuijk
Fotografie: Petri Bakker

 

Kom in contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Wij komen graag met u in contact en antwoorden zo snel mogelijk, in ieder geval binnen drie werkdagen.

020 247 55 00 info@adrinstituut.nl

"*" geeft vereiste velden aan