Interview
09 september 2020

“Juist in het onderwijs ligt het gezamenlijk belang om een conflict goed op te lossen voor het oprapen.”

Na een loopbaan in het hoger onderwijs, onder meer als faculteitsdirecteur, is Cécile de Vos sinds 1 februari 2020 directeur-bestuurder bij de stichting Onderwijsgeschillen. De commissies van Onderwijsgeschillen helpen partijen in het onderwijs met een oordeel over hun conflic

Daarnaast biedt Onderwijsgeschillen informatie en mediation aan. In 2011/2012 volgde Cécile de Beroepsopleiding (legal) Mediator bij het ADR Instituut.

Cécile de Vos, directeur-bestuurder bij Onderwijsgeschillen

Echte oplossingen

“Ik ben na mijn rechtenstudie begonnen als juridisch adviseur bij een universiteit. Tijdens mijn loopbaan ben ik steeds meer richting bestuur en management gegaan, maar ben ik ook altijd bezig geweest met conflictbehandeling. Met mijn overstap naar Onderwijsgeschillen kwam dat mooi samen. Bij Onderwijsgeschillen houden we ons bezig met onafhankelijke en deskundige geschillenbehandeling in het onderwijs. Daarmee bieden we een laagdrempelig alternatief voor reguliere rechtspraak.

“Juist in het onderwijs ligt het gezamenlijk belang om een conflict goed op te lossen voor het oprapen.”

Ik denk dat het ouders, medewerkers en onderwijsorganisaties helpt als zij op een laagdrempelige manier hun geschillen op kunnen lossen. Onderwijs draait om mensen. Daardoor lopen conflicten vaak hoog op, terwijl de partijen in veel gevallen nog langer met elkaar door moeten. Maar juist in het onderwijs ligt het gezamenlijk belang om een conflict goed op te lossen voor het oprapen. Iedereen wil graag dat een kind zich goed ontwikkelt of een docent zonder stress weer aan het werk kan. Dan is het beter om te zoeken naar échte oplossingen dan om alleen een uitspraak te doen over goed of fout.”

Met regels alleen los je niets op

“Conflictbemiddeling had altijd al mijn interesse. Ik merkte bovendien al vroeg in mijn loopbaan dat je met regels alleen niets oplost. Een conflict gaat vaak veel meer over hoe mensen met elkaar omgaan dan om het juridisch gelijk. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een manier om meningsverschillen en conflicten beter op te kunnen lossen. Zo kwam ik uit bij de mediationopleiding van het ADR Instituut.

Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat hij goed in elkaar zit, met een mooi curriculum en goede docenten. De opleiding heeft een stevige basis in de communicatiewetenschap, het is de meest verdiepende opleiding. Daarnaast moet je veel praktisch oefenen om de vaardigheden ook echt in de praktijk te kunnen brengen. Dat is een essentiële combinatie om een goede mediator te worden.”

Onbevangen in gesprek

“Hoewel ik na mijn opleiding even heb overwogen om mediator te worden, heb ik toch gekozen voor een leidinggevende rol binnen een organisatie. Echt mediaten doe ik dus zelf niet, maar van de mediationvaardigheden en communicatietechnieken die ik tijdens de opleiding leerde heb ik nog dagelijks heel veel plezier.

Het belangrijkste dat ik tijdens de opleiding heb geleerd is om elk gesprek onbevangen in te gaan, om mij open op te stellen zonder naïef te zijn. Dat is alleen mogelijk als je het gesprek goed hebt voorbereid, hebt nagedacht over ieders belangen én weet waar de ruimte voor oplossingen ligt. Als je je gesprekspartner dan ook nog zo ver krijgt dat hij of zij zich uitgenodigd voelt om samen op zoek te gaan naar creatieve oplossingen, krijg je leukere gesprekken. Je hoort wat voor de ander belangrijk is en hoe je samen echt iets kunt bereiken.”

Stichting Onderwijsgeschillen

Ook in interesse in de mediationopleiding? Ga naar onze uitgebreide informatie.

 

 

 

 

 

 

Kom in contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Wij komen graag met u in contact en antwoorden zo snel mogelijk, in ieder geval binnen drie werkdagen.

020 247 55 00 info@adrinstituut.nl

"*" geeft vereiste velden aan