Interview
21 januari 2025

“Zakelijke partijen zien steeds vaker meerwaarde van mediation, recht doen aan ieders belangen.”

Catrien Rozeman: “In mijn tijd bij NautaDutilh heb ik veel geprocedeerd, met name in de bancaire praktijk en over het faillissementsrecht. De laatste jaren begon ik me steeds vaker dingen af te vragen, zoals ‘Wat is nu de echte oorzaak van het conflict, waarom staan we bij de rechter?’, ‘Wie is de mens achter het conflict, wat willen partijen?'

Catrien Rozeman, advocaat & MfN-register mediator bij Rozeman Legal

Catrien Rozeman werkte 15 jaar als advocaat op de bancaire procespraktijk en in het herstructurering & insolventieteam van NautaDutilh. In 2019 begon zij samen met een aantal collega’s aan een inhouse mediationopleiding, gegeven door het ADR Instituut. In 2021 maakte Catrien de opleiding af, en sinds november 2024 werkt zij als zelfstandig advocaat én mediator. Ook is zij actief bij de Stichting Insolventie Mediation. In dit interview vertelt Catrien wat de opleiding haar bracht en welke kansen zij ziet voor mediation in zakelijke geschillen en de insolventiepraktijk.

De mens achter het conflict

“In mijn tijd bij NautaDutilh heb ik veel geprocedeerd, met name in de bancaire praktijk en over het faillissementsrecht. De laatste jaren begon ik me steeds vaker dingen af te vragen, zoals ‘Wat is nu de echte oorzaak van het conflict, waarom staan we bij de rechter?’, ‘Wie is de mens achter het conflict?’ en ‘Wat willen partijen eigenlijk bereiken?’. Vaak ligt voor geen van de partijen het primaire belang bij een procedure. Ik wilde graag meer inzicht krijgen in de achtergrond van conflicten. Tegelijkertijd wilde ik meer te weten komen over de communicatie en interactie rondom conflict.”

“Partijen met een zakelijk geschil zien steeds vaker de meerwaarde van mediation: toewerken naar een uitkomst die recht doet aan ieders belangen bovenop zakelijke afwegingen als kosten en snelheid.”

Catrien besloot zich aan te melden voor een inhouse mediationopleiding, waarmee zij in het najaar van 2019 startte. Catrien, enthousiast: “Ik vond het direct inspirerend. Ik kreeg al heel snel een breder en beter inzicht in mensen, hun drijfveren en de onderlinge dynamiek. Ik keek iedere keer weer uit naar de opleidingsdagen. Maar na een paar sessies gooide corona roet in het eten. Toen de opleiding weer werd opgestart ging ik met zwangerschapsverlof. Gelukkig kon ik het daarna weer oppakken in een reguliere groep van het ADR Instituut.”

De toegevoegde waarde van mediationvaardigheden

Toen Catrien de opleiding had afgerond, kriebelde het om iets met mediation te gaan doen. “Maar ik zat ook goed op mijn plek bij Nauta en ik vond het werk als advocaat nog steeds erg leuk.” De wens om als mediator aan de slag te gaan, parkeerde ze dus even. Gelukkig kon zij ook binnen haar advocatenpraktijk met de mediationvaardigheden aan de slag.

“Het zijn vaardigheden die ook voor advocaten heel zinvol zijn,” aldus Catrien. “Ik merkte al snel dat het ook in een zakelijke praktijk als de mijne loont om niet zuiver juridisch naar een geschil te kijken. Met de aangeleerde vaardigheden krijg ik snel meer zicht op de achtergrond van het conflict en de belangen van cliënt. Dat kan ik weer gebruiken bij het bepalen van de strategie en in onderhandelingen. Maar ook in de rechtbank kan ik de vaardigheden goed gebruiken, bijvoorbeeld in de interactie met rechters en de wederpartij.”

Advocaat én mediator

Eind 2024 besloot Catrien te starten als zelfstandig advocaat en mediator. “Ik merkte meer en meer dat ik de meeste energie haal uit de interactie met mensen en het doorgronden van het hoe en waarom van een conflict. Als het mogelijk is een geschil te beëindigen door mediation, voegt dat meer waarde toe dan het doorlopen van een procedure. Ik wil die waarde ook actief als mediator toevoegen, en niet uitsluitend als advocaat aan de zijde van een van de partijen. Het werd dus tijd om deze stap te wagen.”

Zakelijke mediation

Als we haar vragen naar de kansen voor mediation binnen haar specialisme, antwoordt Catrien: “Ik geloof echt in de toegevoegde waarde van mediation in een zakelijk conflict of insolventie. In mijn praktijk staan partijen vaak wel open voor een gesprek met elkaar, maar meestal zonder externe gespreksbegeleider. Daardoor lukt het niet altijd voorbij de standpunten te komen. Er lijkt de laatste tijd wel een verschuiving plaats te vinden in de bereidheid om er ook een mediator bij te betrekken. Ik denk dat dit komt doordat partijen steeds meer bekend raken met de meerwaarde van mediation in zakelijke geschillen, namelijk het toewerken naar een uitkomst die recht doet aan ieders belangen, bovenop zakelijke afwegingen als kosten en snelheid. Het helpt daarbij ook dat rechtbanken en rechter-commissarissen mediation steeds actiever onder de aandacht brengen.”

Daarbij maakt Catrien wel nog de kanttekening dat het in zakelijke geschillen en faillissementen van belang is dat de mediator kennis heeft van de (juridische) inhoud van het geschil. “In puur zakelijke geschillen hebben partijen minder behoefte om uitvoerig stil te staan bij de emoties rondom het geschil. Het zwaartepunt ligt bij het op tafel krijgen van de belangen en het zoeken naar een zakelijke en commerciële oplossing. Dan is het wel belangrijk dat je bekend bent met de juridische realiteit waar deze partijen mee te maken hebben. Ik merk bij mijn cliënten dat ze er waarde aan hechten dat de mediator de dynamiek van hun geschillen kent. Dat vergroot de bereidheid van zakelijke partijen om met mediation aan de slag te gaan enorm.”

Wie:                                     Catrien Rozeman
Beroep:                               Advocaat en MfN-register mediator bij Rozeman Legal
Opleiding:                          Beroepsopleiding (Legal) Mediator
Wanneer:                           2019-2021
Waarom ADR:
+ Stevige theoretische basis in combinatie met rollenspellen
+ Veel praktijkvoorbeelden
+ Betrokken docenten
+ Veilige sfeer

Meer informatie: Beroepsopleiding (Legal) Mediator

Interview: Alexandra Vuijk
Fotografie: Petri Bakker

Kom in contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Wij komen graag met u in contact en antwoorden zo snel mogelijk, in ieder geval binnen drie werkdagen.

020 247 55 00 info@adrinstituut.nl

"*" geeft vereiste velden aan