Vlog
29 september 2019

Benieuwd wat professionals van onze postacademische beroepsopleiding tot Mediator vinden? Bekijk de video.

Peter van Barneveld en Wout Adema vertellen over de Beroepsopleiding (Legal) Mediator. Wat bracht het hen en hoe ervaarden zij de dynamiek tijdens de 20 bijeenkomsten?

 

Peter: “Als ik me nu in een conflict bevind, weet ik wat ik moet doen, weet ik dat ik kan afwachten weet ik welke vragen ik moet stellen en ben ik in staat om mensen te helpen of zelf de oplossing van hun conflict te vinden”.

Wout: “We leerden het stellen van vragen, zonder dat er een waardeoordeel in verpakt zit… of op zoek gaan naar het belang – terwijl je eerste reactie misschien is om te reageren op wat iemand zegt – maar juist doorvragen en proberen te snappen wat iemand drijft en bezighoudt, zodat je bij de intenties en behoeftes komt en elkaar beter gaat begrijpen. En juist doordat je de theorie aangereikt krijgt, in combinatie met heel veel oefenen, ontdek je eigenlijk hoe je zelf de dingen doet, en ook wat effectiever kan worden aangepakt.

Peter: “Ik heb voor deze opleiding mediation gekozen, omdat ik in mijn werk heel veel conflicten heb gezien. Conflicten die mensen beschadigden, die een relaties onder druk zetten en die soms niet meer goed kwamen. En ik dacht, mediation is de methode om te zorgen dat conflicten worden opgelost, met behoud van de relatie en mensen komen er vaak sterker uit. Dus dat vind ik het mooie van mediation”.

Wout: “Ik werk als directeur van de brancheorganisaties van Zorgverzekeraars Nederland. Dat betekent dat je heel veel in overleg bent met andere branche-organisaties, stakeholders, met onze leden, met de ministeries over wat belangrijk is in de zorg vanuit de positie van zorgverzekeraars, in relatie tot wat andere mensen ook belangrijk vinden… met elkaar de zorg beter maken en ook betaalbaar houden. Daar komen al deze dingen natuurlijk aan de orde, die we tijdens de opleiding geleerd hebben. Dus gesprekstechnieken, vaardigheden, onderhandelen, op zoek gaan naar belangen. Ik hoop dat ik in de rol als voorzitter van vergaderingen of als gespreksleider of onderhandelaar, al die technieken kan gebruiken in het voordeel van mijn huidige werkgever. En daardoor een geloofwaardiger gesprekspartner kan zijn.

Ik ga ook nog examen doen, zodat ik me hopelijk kan inschrijven als mediator en me dan de komende jaren verder kan bekwamen in dit hele mooi vak”.

Peter: “De opleiding was geweldig. We hadden verschillende leraren, allemaal met een verschillende invalshoek. Ze lieten je alle vormen van mediation zien en samen waren ze geweldig complementair. Daarbij zat ik in een hele leuke groep. We konden alles tegen elkaar zeggen en leerden zo de kracht van de kwetsbaarheid kennen. Op moeilijke momenten hielpen we elkaar en uiteindelijk zijn we volgens mij stuk voor stuk steengoede mediators geworden. En bovenal, we hebben veel plezier gehad!”.

 

> Meer informatie: Beroepsopleiding (Legal) Mediator

Kom in contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Wij komen graag met u in contact en antwoorden zo snel mogelijk, in ieder geval binnen drie werkdagen.

020 247 55 00 info@adrinstituut.nl

"*" geeft vereiste velden aan