Interview
10 september 2019

“Je interacteert veel met elkaar, het confronteert je met je eigen gedrag, hoe je naar zaken kijkt en hoe dat in mediation anders kan.”

Na vele jaren in de financiële wereld te hebben gewerkt, waaronder 13 jaar bij private equity huis NPM Capital, begon Bas Maassen in 2014 als zelfstandig adviseur.

Op dit moment vervult hij verschillende commissariaten en bestuursfuncties, maakt hij deel uit van investeringscommissies in het publiek-private domein én is hij als partner betrokken bij Stone Partners, een samenwerkingsverband van zakelijk mediators. Bas volgde in 2017 de beroepsopleiding tot legal mediator bij het ADR Instituut.

“Ik heb geleerd om het veld waarbinnen mensen nadenken over oplossingen voor conflicten schoon te houden, daar niet met mijn eigen oordeel in te gaan zitten. Dat is heel waardevol.”

Effectieve oplossingen: conflicten op een harmonische manier beëindigen 

“Bij NPM Capital was ik vaak als aandeelhouder of commissaris bij ondernemingen betrokken, onder meer bij fusies en overnames. Op een gegeven moment ontstonden in de top van een aantal van die bedrijven conflicten over de koers. Daar hebben we toen mediators bij betrokken. Met hun hulp lukte het om die conflicten vlot te trekken, zij speelden daar een goede rol in. Nadat ik was gestopt bij NPM Capital wilde ik zelf ook de opleiding gaan volgen. Niet omdat ik nu direct professioneel mediator wilde worden, maar ik vond het heel boeiend om te zien hoe mediators met conflicten omgaan en ze op een harmonische manier tot een einde kunnen brengen.”

Toegevoegde waarde: invalshoeken voor oplossingen

“In mijn werk was ik gewend om strategisch te onderhandelen. Daarbij zocht ik van nature altijd al naar een gemeenschappelijke oplossing waar iedereen blij van werd. Tijdens de opleiding leerde ik nog verder te zoeken naar wat de ander beweegt en bezig houdt. In die zoektocht vind je vaak een invalshoek voor een oplossing, ook bij mensen die vanuit een gevechtshouding in hun standpunten blijven hangen. 

Daarnaast heb ik veel gehad aan het oefenen met de verschillende gesprekstechnieken, zoals de techniek om ruimte te laten in een gesprek, andere mensen in hun waarde te laten en mijn oordeel op te schorten. Dat waren technieken die ik altijd onbewust toepaste, maar nu doe ik dat veel bewuster, ook in mijn commissariaten. Ik heb geleerd om het veld waarbinnen mensen nadenken over oplossingen voor conflicten schoon te houden, daar niet met mijn eigen oordeel in te gaan zitten. Dat is heel waardevol.”

Excellentie: jezelf buiten de strijd plaatsen

“Met de geleerde vaardigheden en technieken kan je jezelf buiten de strijd plaatsen. Je wordt minder emotioneel, je gaat minder willen en minder vanuit een trechter naar een gesprek kijken. Ik ben dan ook blij dat ik de opleiding heb gevolgd. Ik heb in mijn loopbaan best veel opleidingen en trainingen gevolgd, maar deze stak er ver bovenuit. De opleiding is heel gedegen. Je interacteert veel met elkaar, waarbij je wordt geconfronteerd met je eigen gedrag, hoe je naar zaken kijkt en hoe dat in mediation anders kan. Daarbij was het ook fijn dat de opleiders zelf verschillende stijlen hadden, daar leer je ook veel van.”


> Meer informatie: Beroepsopleiding (Legal) Mediator

 

Kom in contact

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op

Wij komen graag met u in contact en antwoorden zo snel mogelijk, in ieder geval binnen drie werkdagen.

020 247 55 00 info@adrinstituut.nl

"*" geeft vereiste velden aan