“Als je met mensen werkt ben jij het instrument.”
Sinds mei 2024 werkt Sandra zelfstandig als intercultureel en familiemediator én systemisch coach, in haar eigen bedrijf, S3. Ze volgde de Beroepsopleiding (Legal) Mediator en vertelt over haar persoonlijke traject. “Met name het goed luisteren en herformuleren zijn mooie helpende vaardigheden, die ik veel gebruik.”
Sandra Maatsen | Intercultureel & Familie Mediator I Systemisch Coach bij S3
Sandra begon haar loopbaan meer dan 25 jaar geleden als HR assistent. Gedreven door een constante honger naar persoonlijke ontwikkeling en leren, groeide ze uit tot HR Business Partner en HR Directeur bij verschillende internationale organisaties. Na ruim twee decennia begon het te knagen. “Op een gegeven moment had ik zoiets van: oké, been there, done that, en nu?”.
In 2021 schreef Sandra zich in voor de beroepsopleiding tot legal mediator bij het ADR Instituut. Een beslissing die haar leven én haar loopbaan veranderde. In dit interview vertelt ze erover.
De weg naar mediation
De aanleiding om een mediationopleiding te gaan volgen kwam voort uit een complexe situatie op Sandra’s werk. Binnen de organisatie waar zij destijds werkte, ontstonden spanningen rondom een cao-onderhandeling tussen het Chinese moederbedrijf en de Nederlandse vestiging. Sandra: ”In die onderhandelingen kwamen interculturele verschillen en verharding van standpunten samen. Na afloop dacht ik: dit had ook anders gekund.”
Sandra besloot zich in te schrijven voor een webinar van het ADR Instituut, en kreeg daar het beslissende zetje. “Ik was meteen hooked, om het zo maar te zeggen.” Sandra schreef zich in voor de Beroepsopleiding tot legal mediator. Als HR-professional koos zij bewust niet voor de training Mediationvaardigheden voor HR. “Ik wilde mezelf eigenlijk een reset geven. Ik wilde niet alleen mediationvaardigheden leren, maar mezelf écht uitdagen en stretchen. En daar heb ik geen moment spijt van gehad.”
Een leerproces met diepgang
De opleiding bracht niet alleen vakinhoudelijke kennis, maar ook persoonlijke inzichten. Voor Sandra betekende dit een verdieping die ze van tevoren niet had voorzien. “Ik dacht dat ik vooral cognitief bezig zou zijn, maar de opleiding ging veel verder dan dat. Ik leerde niet alleen over mediation, maar het bleek ook een intensief proces van zelfreflectie.”
“Met name het goed luisteren en herformuleren zijn mooie helpende vaardigheden, die ik veel gebruik.”
Een van de meest confronterende momenten tijdens de opleiding was een oefening rondom de ‘dramadriehoek’. De cursisten kregen de opdracht om een situatie te kiezen waarin zij een van de rollen – aanklager, slachtoffer of redder – hadden ingenomen. Sandra koos een ervaring met een van haar vier zussen en ontdekte iets wat haar raakte. “Ik realiseerde me dat ik in die situatie zowel de rol van redder als die van aanklager combineerde. Dat was echt een eye-opener. Ik had nog nooit zo naar mezelf gekeken.”
Deze ervaring maakte iets los bij Sandra. Het was een moment van zelfreflectie, waarin ze besefte hoe patronen uit haar privéleven ook invloed konden hebben op haar professionele rol. “Dat inzicht heeft me echt geraakt. Ik voel het nog steeds in mijn lijf als ik eraan terugdenk.” En dan: “Ik besefte hoe belangrijk het is om ook naar je eigen gedrag te kijken. Als je met mensen werkt, ben jij het instrument. Dan is het belangrijk om jezelf goed te kennen en eerlijk naar je eigen valkuilen te kijken. Als je niet eerlijk naar jezelf kan kijken, kan je anderen ook niet goed helpen.”
Een nieuwe stap met de geleerde mediationtechnieken
Inmiddels past Sandra de kennis en vaardigheden die zij ook uit de opleiding meenam nog dagelijks toe. Sandra: “Met name het goed luisteren en herformuleren zijn mooie helpende vaardigheden, die ik veel gebruik.”
De opleiding bracht Sandra nog iets anders: ze besloot om haar carrière een nieuwe richting te geven. Tijdens de diploma-uitreiking kreeg ze van trainer Maarten Bakker een kaartje met één woord: ‘courage’. Voor Sandra voelde dit als een bevestiging van de moed die ze had getoond door zichzelf open te stellen en nieuwe wegen in te slaan. “Dat kaartje was voor mij echt symbolisch. Het gaf me het laatste duwtje om mijn eigen praktijk te starten.”
Sandra koos ervoor om zich te richten op familiezaken. “Ik wilde mezelf de ruimte geven om te ontdekken hoe ik mijn nieuwe vaardigheden het beste kon toepassen. En ik wilde mezelf ook nu weer blijven stretchen. Ik was bang dat als ik arbeidsmediations zou gaan doen, ik dat al snel op de automatische piloot zou doen. Bovendien trok het familiestukje mij heel erg vanuit alle opleidingen systemisch werk die ik de afgelopen jaren heb gevolgd.”
In eerste instantie koos Sandra ervoor nog een tijdje in loondienst aan de slag te gaan, binnen de jeugdzorg. ”Ik zag dit als een soort stageperiode, waarin ik de geleerde mediationtechnieken kon oefenen in de praktijk. Dit gaf me de kans om experimenteren met verschillende interventiemethoden en de geleerde vaardigheden echt te verankeren.” Tegelijkertijd volgde Sandra de specialisatie Famieliemediation.
Zelfstandig met S3: Stokken, Stromen, Stralen
Sinds mei 2024 werkt Sandra zelfstandig als intercultureel en familiemediator én systemisch coach, in haar eigen bedrijf, S3. “S3 staat voor Stokken, Stromen, Stralen. Ik vind het vooral mooi om inzicht en bewustwording bij cliënten te creëren. Als de communicatie stokt moet je soms vastzittende patronen doorbreken om beweging te creëren. Wanneer dat lukt, ontstaat er vaak ruimte om te stromen, ruimte voor
verandering en duurzame groei. Dat is waar het voor mij uiteindelijk om draait.”
Wie: Sandra Maatsen
Beroep: Intercultureel & Familie Mediator I Systemisch Coach
Opleiding: Beroepsopleiding (Legal) Mediator
Wanneer: 2021-2022
Waarom ADR:
+ Veilige groep
+ Docenten die de cursisten ‘echt zien’
+ Meer dan alleen theorie
Meer informatie: Beroepsopleiding (Legal) Mediator
Interview: Alexandra Vuijk
Fotografie: Petri Bakker